сряда, 19 януари 2011 г.

„Големите” новатори .

 интервю на Стиляна Димитрова

Обикновено в България никога не остава време за култура, изкуство и театър, а когато се замислим как да прекараме поредната си свободна вечер, по-голяма част от нас предпочитат да я прекарат в заведение и по рядко изборът е  да посетят театъра. Основен проблем на всички хора е, че няма как да бъдем на някоко места по едно и също време. Обаче подобни дилеми не би трябвало да ни притесняват повече, понеже млади и много талантливи актьори са измислили как публиката им да съчатава приятното със забавното. Ето какво разказват за себе си петимата млади актьори и тяхната иновативна идея.

- Разкажете ни повече за "Големите". Кога, защо и как беше създадена трупата?

- Идеята за „Големите“ дойде от собственика на Бариста - Стефан Герджиков . Докато той е бил в Германия е видял подобен тип представление и е решил да опита как ще се получи тук. Весо/Веселин Стоянов/ беше поканен за организатор. Във връзка с това той покани Боби /Борис Лапшов/ да работим заедно и евентуално да развиваме заедно това начинание. В процеса на работа видяхме истинския потенциал на шоуто и осъзнахме истинска възможност за реализация без да се налага да се подчиняваме на норми поставени от театъра, например. И така дойде идеята да се захванем сериозно и да осъществим началото на нещо, което липсва в България, а е хубаво да го има.

- А малко подробности около състава на „Големите” , кои са актьорите?

- Актьорите са Рая Белева, Анелия Луцинова, Мирослав Симеонов, Веселин Стоянов и Борис Лапшов. Рая, Ани и Весо са от един клас завършили НАТФИЗ. Борис беше част от този клас първи курс, но после се прехвърли в НБУ. А Миро е ученик в театрален колеж Любен Гройс, втори курс

Знаем, че в България е много трудно подобен тип инициативи да съществуват дълго време без екипът да претърпи промени, при вас състава запазили се от самото начало до момента или е претърпял промени?

- Екипът, който е в момента е нов. Предишния екип се състоеше от 8 члена, от които 6 бяха студенти в Любен Гройс, а Боби и Весо колеги от един клас, но вече обясних кое как е точно. Когато решихме да се захванем професионално с развитието на „Актьорската вечер“ (по онова време) стигнахме до извода, че имаме нужда от професионален и опитен екип. Разбира се с това не подценяваме предишните си колеги, просто имахме нужда от равностоен екип.

- Всъщност каква е вашата цел, какво искате да постигнете с „Големите”?

- Целта на „Големите“ е да работим това, което обичаме и правим с удоволствие и по този начин да въведем една нова форма на театър – която не е била предлагана в България. По този начин ние се забавляваме, усъвършенстваме и учим, както и предлагаме още един вариант за развлечение на работещия човек. И в крайна сметка целта ни е да се разширим и да направим едно пространство, което да дава възможност
и на други независими продукции, искащи да се изявят и да могат да осъществят идеите си.

Как реагира публиката на вашите представления- на какъв приннцип избирате какво да представите всеки следващ път?

- Най-хубавото е, че ние не пратендираме да сме най-добрите, а просто правим това, което ни харесва. Публиката реагира много добре и са отворени към всичко. Не сме задължени по никакъв начин да съсредоточаваме програмата по някакъв конкретен въпрос. Точно това е което разтоварва хората, факта, че не ги ангажираме с нищо от ежедневните проблеми. Програмата, която избираме е на принципа на това, което ни хрумне или ни е накарало да се засмеем. Осъществяваме всяка малка идея и смешка, които ни дойдат на ум. Просто се забавляваме. Мисля, че с това, най-вече печелим интереса на публиката.

Какво се надявате да се случи в бъдеще с вас?

- Постепенно се надяваме на участия и в други заведения, така че и собствениците и клиентите да свикнат на този вид развлечение, за да може в бъдеще да има повече групи като нас. Важното е че ние сме първите. След като го има по целия свят, защо да не го направим и тук?

Няма коментари:

Публикуване на коментар